ΘΕΑΤΡΟ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΣΤΟ ΕΡΓΟ  ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ «Η ΤΙΜΗ & ΤΟ ΧΡΗΜΑ»

Βαγενά Δήμητρα

Σπανουδάκη Αννέτα

Αρβανάκος Γιώργος

Η προσέγγιση στο έργο και στην εποχή του Κωνσταντίνου Θεοτόκη μέσω της δραματοποίησης.

Η δραματοποίηση ως διδακτική μέθοδος και ως θεατρική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τους μαθητές. Τους βοηθά  να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης και με βιωματικό τρόπο  να κατακτήσουν τη γνώση, καλλιεργεί τα εσωτερικά κίνητρα και, ταυτόχρονα, διεγείρει συναισθήματα ικανοποίησης και τονώνει την αυτοεκτίμηση. Έτσι θα διευκολυνθεί η προσέγγιση του έργου του Θεοτόκη.

Θεωρείται στη νεοελληνική πεζογραφία ως η πρώτη κοινωνική νουβέλα που ξεφεύγει από τις γνωστές ειδυλλιακές αναπαραστάσεις μιας ζωής ήρεμης, απαλλαγμένης από διλήμματα και κλυδωνισμούς.

Η επαρχία του Θεοτόκη δεν ήταν τόπος ειδυλλιακός. Ήταν μια κλειστή και καθυστερημένη κοινωνία, εγκλωβισμένη σε αδιέξοδα κοινωνικά σχήματα και παράλογες ηθικές προκαταλήψεις. Ασφυκτιούσε κάτω από το αίσθημα της ντροπής, γνώριζε καλά το συμφέρον και τη συναλλαγή, καταδυναστευόταν από το θεσμό της προίκας, το λαθρεμπόριο και το ρουσφέτι.

Τα πρόσωπα του έργου — η σιόρα Τρινκούλαινα, ο Ανδρέας, ο θείος του — δεν είναι οι γνωστοί καλοσυνάτοι χωρικοί, οι απαλλαγμένοι από τα πάθη, με τις σκληρές ρυτίδες στα πρόσωπα και τους χοντρούς ρόζους στα δάχτυλα. Παγιδευμένοι μέσα στα αδιέξοδα που τους επιβάλλει η τάξη τους και η ηθική της μικρής κοινωνίας τους, φέρονται σκληρά, υπολογιστικά, κοιτάζουν το συμφέρον τους, υποκύπτουν στους όρους της ανάγκης και συμβιβάζονται. Συγχρόνως, όμως, είναι και πρόσωπα δραματικά. Αντιμετωπίζουν διλήμματα, αμφισβητούν τις παραδεδομένες αξίες και βρίσκουν κάποιες στιγμές τη δύναμη να κάνουν υπερβάσεις. Στο τέλος της νουβέλας, η Ρήνη θα αρνηθεί το γάμο με τον Ανδρέα και θα αποφασίσει να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της.

Παρουσιάζοντας τους χαρακτήρες του εξαρτημένους από τους όρους της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και προβάλλοντας το στοιχείο της σύγκρουσης, ο Θεοτόκης εισάγει στην νεοελληνική πεζογραφία μια άγνωστη μέχρι τότε διάσταση: την πολιτικοποιημένη γραφή που αρνείται να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, καταγράφει τα κακώς κείμενα, διαμαρτύρεται και καταγγέλλει.

 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ” ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ 15/5/2018

Ευχαριστούμε από καρδιάς το Σύλλογο των καθηγητών του 1ου ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας, το Σύλλογο γονέων, τη Σχολική σύμβουλο κα Ι. Δεκατρή, τους γονείς και τους μαθητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους στη θεατρική παράσταση του σχολείου μας. Ήταν μια εξαιρετική βραδιά αφιερωμένη στα παιδιά μας. Η αγάπη τους για την Τέχνη του Θεάτρου ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας. Συγχαρητήρια στους μαθητές της θεατρικής ομάδας

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

  • ΒΑΡΕΛΤΖΗ ΣΟΦΙΑ
  • ΓΚΙΝΤΖΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  • ΓΚΟΥΓΚΟΥΔΗ ΑΡΕΤΗ-ΙΩΑΝΝΑ
  • ΚΑΖΑΝΤΖΗ ΕΥΑ
  • ΡΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑ
  • ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  • ΤΣΑΤΣΑΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
  • ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
  • ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
  • ΦΑΙΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Στο σχολείο με τον αγαπημένο μας Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη. Μια ανάσα Τέχνης, μια ανάσα ζωής μέσα στην ασχήμια της καθημερινότητας για μας που αγαπάμε το Θέατρο. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς!

Η ταπεινοφροσύνη ταιριάζει στους μεγάλους ανθρώπους και δη σε μεγάλους καλλιτέχνες, όπως είναι ο Γιάννης Βούρος. Σε εποχές κρίσης και παρακμής υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται σε ένα Δημόσιο σχολείο ανιδιοτελώς, να φωτίσουν τα νέα παιδιά και να τους αναστηλώσουν τις ξεχαρβαλωμένες αξίες. Αποτελούν οι ίδιοι πρότυπα για μάθηση, Παιδεία, αυτοεξέλιξη και μεταλαμπαδεύουν με απλότητα το πάθος για ζωή, που πραγματώνεται μόνο μέσα από την αυτοσυνειδησία και τον διαρκή αγώνα. Ολοκληρώσαμε σήμερα τα δύο θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος, που υλοποιείται εθελοντικά στο σχολείο μας, “Θέατρο και Λογοτεχνία: Εικαστική προσέγγιση λογοτεχνικών κειμένων, Δραματοποίηση στη νουβέλα του Ντίνου Θεοτόκη, Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ”.

ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 4/5/2018

Πρεμιέρα για τη θεατρική Ομάδα του σχολείου μας στο πιο ωραίο κοινό, στους μαθητές του Ειδικού ΓΕΛ Ιλίου. Η θερμή υποδοχή τους και οι ωραίες συζητήσεις με την πρωτοποριακή πολιτιστική τους ομάδα, που ακολούθησαν στη βιβλιοθήκη του σχολείου τους, ήταν για μας μια εμπειρία μοναδική, που γέμισε τις καρδιές μας αισιοδοξία και αγάπη. Ευχαριστούμε τις υπεύθυνες καθηγήτριές τους, Κρίνα Αναγνωστοπούλου  και Νάνσυ Αποστολοπούλου, που οργάνωσαν μια άψογη φιλοξενία και ευελπιστούμε σε μια επικείμενη διασχολική συνεργασία.
Μια εξαιρετική παράσταση!!!! Συγχαρητήρια στα παιδιά του Θεάτρου για τις ερμηνείες, αλλά και το ήθος τους.

ΚΡΙΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Ειδικό Λύκειο Ιλίου): “Στην καρδιά της Εκπαιδευτικής Πράξης: όταν οι εκπαιδευτικοί έχουν όραμα και μεράκι, τότε και οι μαθητές εμπνέονται και δημιουργούν και μαθαίνουν και το σχολείο γίνεται εκκολαπτήριο ιδεών, ελεύθερης, κριτικής σκέψης, καινοτόμο και συναντά τις απαιτήσεις του 21ου αι. «Το θέατρο είναι μαγεία, δίνει νόημα στη ζωή μας», λένε οι υπέροχοι μαθητές της θεατρικής ομάδας του 1ου ΓΕΛ Αγ. Βαρβάρας, που μας τίμησαν σήμερα, επιλέγοντας το Ειδικό Λύκειο Ιλίου για την πρεμιέρα της παράστασής τους «Η τιμή και το χρήμα», του Κ. Θεοτόκη. Ξεχωριστή παράσταση, πρωτότυπη, εξαιρετική, καρπός μόχθου και έμπνευσης της φετινής σχολικής χρονιάς. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τους έξοχους καθηγητές τους, ιδιαιτέρως στην κ Βαγενά Δήμητρα, με άπειρες ευχαριστίες και την ελπίδα και ευχή πως αυτή η πρώτη ευτυχισμένη συνάντηση θα είναι η απαρχή μιας δημιουργικής σχέσης συνεργασίας στο άμεσο μέλλον”.

Η καθηγήτρια,

Δήμ. Βαγενά (ΠΕ02)

 

Αφήστε σχόλιο