ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΣΤΗΝ 1Η  ΕΚΘΕΣΗ ? FESTIVAL PROJECT ? ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

          «Βάση και θεμέλιο του κράτους είναι η καλή αγωγή και η μόρφωση των νέων», έλεγε ο Πυθαγόρας. Και είναι γνωστό  πως για την αγωγή και τη μόρφωση των νέων ευθύνονται οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Είναι επίσης γνωστό ότι « Η διδασκαλία με τα παραδείγματα είναι περισσότερο επωφελής, παρά η διδασκαλία με τους κανόνες», όπως υποστηρίζει και ο Σπένσερ.

Έτσι, λοιπόν, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Επιστημονική  Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  συνδιοργάνωσαν  και πραγματοποίησαν την  1η ετήσια Έκθεση ? Festival   project ? Ειδικής Θεματικής Δραστηριότητας στο Τ.Ε.Ι. του Πειραιά από 17 έως 19 Μαΐου 2013.

Στην Έκθεση  η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, έλαβαν χώρα εισηγήσεις προσκεκλημένων ομιλητών, οργανωμένες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, καλλιτεχνικό πρόγραμμα  και παρουσιάσεις Ερευνητικών  Εργασιών  μαθητών και μαθητριών από  πολλά  (60) σχολεία.

Μεταξύ των σχολείων αυτών ήταν και το 1ο ΓΕ.Λ. Αγ. Βαρβάρας, το οποίο εκπροσωπούσαν  επάξια οι καθηγήτριες  κ. Παπαηλίου Ευλαλία, κ. Στεφανίδη Ελένη,  κ. Σταθακοπούλου Κατερίνα και κ. Ψαρρή Δήμητρα,  καθώς και οι μαθητές/τριες:

α.Τμήματος Β1: Βουσκουδάκης Μιχάλης, Εσκιτζή Μαρία- Σταυρούλα, Ευγενιώτης Γιώργος- Ηλίας, Μπουρνούτσου Κων/να.

β. Τμήματος Β3: Αδαμοπούλου Βασιλική, Τζανάκος Παναγιώτης, Τζιώτης Γεώργιος, Μανίκης Ραφαήλ, Φράγκου Γεωργία, Τσιλιγιάννης Ιωάννης, Προμπονά Νεφέλη, Τσιγκάκου Ελένη, Τσουκαλά Αναστασία και Λαγογιάννη Χαρίκλεια.

Το Σχολείο μας σε δικό του  χώρο και σε πάγκο  είχε τοποθετήσει τα τεχνήματα και τις δημιουργίες  που προέκυψαν από την  υλοποίηση των  Ερευνητικών Εργασιών ? projects  μας.

Και συγκεκριμένα:

  • Για την Ε.Ε. « Οικολογικό Σπίτι»  υπήρχε μακέτα οικολογικού σπιτιού, power point  με το υλικό της εκπόνησης και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από μαθητές και  μαθήτριές μας θεατρικό δρώμενο με θέμα τις απαιτήσεις χωριάτη γαμπρού που ζητάει προίκα οικολογικό σπίτι.
  • Για την Ε.Ε. « Από το  σχολείο μας στο CERN: Ένα ταξίδι στο «αύριο» της Φυσικής Επιστήμης και Τεχνολογίας»  υπήρχε  εντυπωσιακή αφίσα και μακέτα  με την υπόγεια και υπέργεια εικόνα του πειράματος καθώς και σχετικό power point.
  • Για την Ε.Ε. « Γεωμετρία και Τέχνη» υπήρχε πίνακας ζωγραφικής και  γλυπτό σώμα ανθρώπου με τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων  και προβαλλόταν  video  με υλικό σχετικό με το θέμα και τις  δράσεις  των παιδιών μας.
  • Για την Ε.Ε. «Κοινωνική και  Οικονομική διάσταση τη Μόδας» υπήρχε power point με το υλικό της εκπόνησης και παρουσιάστηκε video με θέμα «Κατασκευή ενδύματος με τη χρήση πατρόν» το οποίο δημιουργήθηκε από τους μαθητές/τριες του Τμήματος Α3.

Την Έκθεση επισκέφθηκε πολύς κόσμος, απλοί πολίτες, εκπρόσωποι φορέων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες. Μεταξύ των επισκεπτών ήταν και ο καθηγητής κ. Ηλίας Ματσαγγούρας, ο οποίος έλαβε μέρος και στη στρογγυλή τράπεζα. Ο κ. Καθηγητής επισκέφτηκε και το δικό μας πάγκο, παρατήρησε και θαύμασε τα εκθέματά μας και συζήτησε με τη συντονίστρια των Ε.Ε.,  κ. Παπαηλίου  Ευλαλία  και με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, που σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης βρίσκονταν στο χώρο και έδιναν απαντήσεις στις ερωτήσεις των επισκεπτών.

Σίγουρα, η συνύπαρξη  μαθητών ?μαθητριών, καθηγητών ? καθηγητριών και άλλων  σε κοινό χώρο έδωσε σε όλους και  όλες τη δυνατότητα να « αντιγράψουν» τις καλές πρακτικές όπου έχουν εφαρμοστεί  και να επαληθεύσουν τα λόγια του Σπένσερ « Η διδασκαλία με τα παραδείγματα είναι περισσότερο επωφελής, παρά η διδασκαλία με τους κανόνες.»

 

 

 

 

 

 

Αφήστε σχόλιο