Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι οι μαθητές, οι μαθήτριες , και οι απόφοιτοι που επιθυμούν τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 (πανελλαδικές 2022), θα πρέπει να υποβάλλουν Αίτηση–Δήλωση από Τρίτη 29 Νοεμβρίου έως και Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022.

Με την Αίτηση–Δήλωση οι υποψήφιοι δηλώνουν:

α) Οι μεν μαθητές/τριες την Ομάδα Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει και παρακολουθούν, οι δε απόφοιτοι την Ομάδα Προσανατολισμού, στα μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά, μαζί με το μάθημα Γενικής Παιδείας Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, για να έχουν πρόσβαση σε ένα και μόνο ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Αν πρόκειται για μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας τότε αυτοί δηλώνουν υποχρεωτικά ως τέταρτο μάθημα το μάθημα που έχουν επιλέξει και παρακολουθούν, δηλαδή είτε το μάθημα των Μαθηματικών προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, είτε το μάθημα της Βιολογίας προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (για να δείτε τα μαθήματα που εξετάζονται για την εισαγωγή σε κάθε επιστημονικό πεδίο και τις αλλαγές στις σχολές των πεδίων, πατήστε εδώ),

β) Τα ειδικά μαθήματα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά,  Σχέδιο Γραμμικό και Ελεύθερο, Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ικανοτήτων) που επιθυμούν να εξεταστούν

γ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι/ες:

– για Στρατιωτικές Σχολές/Αστυνομικές Σχολές/Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας/Σχολές Λιμενικού Σώματος, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

– για τα ΤΕΦΑΑ.

Για να μπορέσουν οι υποψήφιοι/ες να διεκδικήσουν μία θέση σε σχολές που απαιτείται η συμμετοχή στις εξετάσεις σε ειδικά μαθήματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να τα δηλώσουν τώρα. Επίσης, οι υποψήφιοι/ες για τα ΤΕΦΑΑ πρέπει να τα δηλώσουν υποχρεωτικά για να μπορέσουν να υποβάλουν σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, ώστε να συμμετάσχουν στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ.

Η δήλωση για την επιθυμία των υποψηφίων για την εισαγωγή τους σε Στρατιωτικές Σχολές/Αστυνομικές Σχολές/Σχολές Πυροσβεστικής/Σχολές Λιμενικού/Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, είναι ενδεικτική. Για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο/η υποψήφιος/α στις διαδικασίες επιλογής για την εισαγωγή του/της στις ανωτέρω Σχολές πρέπει να υποβάλει οπωσδήποτε και αίτηση απευθείας στο Στρατό ή στην Αστυνομία ή στην Πυροσβεστική ή στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία.

Για την συμπλήρωση και κατάθεση της αίτησης, οι υποψήφιοι θα πρέπει πρώτα να μελετήσουν προσεκτικά την σχετική εγκύκλιο, και αφού διαβάσουν τις οδηγίες, μπορούν να κατεβάσουν την Αίτηση-Δήλωση,  να τη συμπληρώσουν (μόνο τα γραμμοσκιασμένα πεδία)  και τέλος να την καταθέσουν στο σχολείο.

Μαθητές/τριες που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (κεφάλαιο 6 της εγκυκλίου), θα πρέπει να συμπληρώσουν και την ειδική αίτηση για τα τμήματα αυτά, αφού κοιτάξουν τον κατάλογο μουσικών οργάνων και στην συνέχεια να την καταθέσουν στο σχολείο.

Για την υποβολή της αίτησης από τους μαθητές/τριες, χρειάζεται να έχουν μαζί τους την Αστυνομική τους ταυτότητα και δύο φωτογραφίες. Οι απόφοιτοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους , εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, μία φωτογραφία και φωτοαντίγραφο του Απολυτηρίου τους.

Οι μαθητές που εξετάζονται προφορικά θα καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αργότερα.

Μαθητές που είναι υποψήφιοι για το 5% των θέσεων, καταθέτουν την Αίτηση-Δήλωση, μόνο αν θέλουν να είναι υποψήφιοι και μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων.

Αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 12η Δεκεμβρίου δε θα γίνονται δεκτές